Mandala

Mandala

In 2010 maakte ik, tijdens een open avond, kennis met het “mandalatekenen”. Van nature ben ik heel creatief, heb een diversiteit aan hobby’s, maar de techniek van het mandalatekenen was nog onbekend.
Al de eerste avond was ik enthousiast en omdat ik het heerlijk vind om creatief bezig te zijn en tegelijkertijd rust ervaarde, heb ik dit verder ontwikkeld. Het mandalatekenen heeft me inmiddels creativiteit, rust, stroming en passie gebracht. Tekenen en schilderen staat erom bekend dat het rustgevend werkt. Door te tekenen en te kleuren kan ik me uiten en het laat me zien wie ik ben en hoe ik me voel. In feite is het kleur bekennen aan mijzelf.

Intuïtief tekenen

Alles wat ik teken, is een creatie en een afspiegeling van wat er in mezelf in het moment gebeurt. Al tekenend ontstaat er een creatie van lijnen, vormen en kleuren. Er ontstaan beelden die op dat moment naar boven komen. Creatief bezig zijn, helpt om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, mijn grenzen te verleggen, lef te hebben, er ontstaat schoonheid. Het is een manier die mij helpt te leren kijken naar mezelf en daar op een creatieve manier uiting aan te geven. De nieuwe inzichten hebben een helend effect in het proces van bewustwording. Wanneer je kinderen laat tekenen, geven ze uiting aan wat er op dat moment leeft in hun belevingswereld. Daarom helpt tekenen juist zo goed na ingrijpende gebeurtenissen, het is een prachtige, creatieve en helende bezigheid.
Als basis wordt gebruikt gemaakt van terugkerende patronen, cirkels die zich herhalen, viermaal, zesmaal of meer. De levensbloem is mijn basis van waaruit ik werk.

Wat is een mandala?

Mandala betekent in het Sanskriet ‘Heilige Cirkel’, wiel, centrum, magische kring, de essentie. Het is een symbolische plattegrond van het universum, de oneindigheid van het leven. Mandala’s werden gebruikt tijdens meditatie binnen het Boeddhisme en Hindoeïsme.
De mandala zit vol symboliek en vorm. Elke vorm heeft kracht en de symmetrische symbolen werken ondersteunend en opbouwend. Een geometrische vorm zorgt ervoor dat de aandacht automatisch op het midden wordt gericht en werkt door op onderbewust niveau. Onze aarde en de natuur zijn ook mandala’s. Er is een diversiteit aan vormen en structuren, kijk bv maar naar de aarde, de zon, een klok, spinnenwebben, bloemen, bomen met hun jaarringen, ons groente en fruit. Steeds wordt uitgegaan van het centrum, het midden.

Waarvoor dienen mandala’s?

Verschillende culturen in de hele wereld maken gebruik van mandala’s en cirkels. Op school wordt soms begonnen met een kringgesprek, padvinders maken kampvuren en scharen zich erom heen, rituelen worden gehouden om contact te maken met de Goden, op rituele plekken worden cirkels van stenen gemaakt enz. Dit alles gebeurt om de harmonie in de mens te herstellen, zielsprocessen. Processen zijn nodig om tijdens het leven op aarde bewust te worden, te kunnen groeien individueel, geestelijk, op zielsniveau.

Welke soorten mandala’s zijn er?

  • Spiraal
  • Rozetten
  • Keltisch kruis
  • Symbool
  • Labyrinth
  • Chakra’s


Wat kan een mandala voor je betekenen?

Mandala’s zijn rustgevend en kunnen je helpen chaos in jezelf op te ruimen. Het is een manier om naar jezelf te kijken en te accepteren wat er is. Het geeft je de mogelijkheid weer harmonie te vinden in jezelf en met je omgeving, er ontstaat een veilige binnenwereld waarbinnen het prettig werken is.
Creativiteit zorgt voor stroming van energie en heeft een krachtige uitwerking op de vele lagen in ons “Zijn”.
Voor mij werkt het Mandala tekenen als meditatie en ontspanning en ik beleef er heel veel plezier aan. Creativiteit maakt deel uit van wie ik ben en hoort in mijn leven.

Klik hier voor de slideshow

 


Quote

We are all stars and we all deserve to twinkle

Marilyn Monroe